vrijdag 8 juli 2016De eerste volle cirkel in de lucht

Wat ik wel grappig vind is dat een naamgenoot van mij de eerste volle cirkel in de lucht maakte. Hij heette Charles Renard, en hij maakte de cirkel samen met Arthur Krebs, in Meudon, bij Parijs.
            Op 9 augustus 1884 voltooiden zij in het luchtschip La France de allereerste vlucht die eindigde op de plaats van vertrek; met andere woorden: de eerste vlucht met een volledig bestuurbaar luchtvaartuig. Vóór die tijd waren er alleen ballonnen en luchtschepen die van de wind afhankelijk waren. Maar nu in 1884 kon de eerste volle cirkel in de lucht gemaakt worden, aangedreven door een elektromotor.


Dit betrof een luchtvaartuig dat lichter was dan lucht. De eerste volle cirkel met een vliegtuig dat zwaarder was dan lucht werd uitgevoerd door Wilbur Wright, op 20 september 1904 in Simms Station, Ohio, bijna een jaar na de eerste vlucht ooit, gemaakt door zijn jongere broer Orville. In Europa was de eerste volle cirkel met vliegtuig pas op 13 januari 1908, door Henri Farman; op een Wiki-pagina erover wordt letterlijk de term ‘the first full circle’ gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten