dinsdag 1 mei 2018Satsang en oprechtheid

Satsang is een vorm van samenzijn die je het best kunt omschrijven als ‘de uitnodiging tot het zien wie je bent’. Niet een zoektocht naar wie je als persoon bent, maar een directe herkenning van wie of wat je werkelijk bent, dieper dan je persoonlijke talenten en eigenschappen.
            Wat je bent is eigenlijk Werkelijkheid op zich. Weliswaar is heel veel in de psyche onwerkelijk te noemen, een versluierende wolk van aan elkaar geregen conclusies, maar dat wat dit voortdurend kan opmerken is altijd echt en altijd vrij. Dat is louter zien, puur Bewustzijn. Het schenkt voortdurend licht, terwijl het zelf niet-iets is, helemaal leeg en niet-wetend. Dat ben jij.
          Satsang kun je een bloot onderzoek noemen. Het gaat namelijk alleen maar om de niet-aangeklede ‘kern van de zaak’, en het zelf realiseren daarvan. Dus de meeste bijzaken zullen er geen plaats in vinden. Vandaar dat ik oprechtheid beschouw als het belangrijkste ingrediënt om aan een satsang deel te nemen. Een totale, oprechte belangstelling en liefde voor de waarheid. Als alles bloot mag komen, kan gezien worden dat jijzelf uit licht bestaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten